15-23 Januari 2021: Internationale Actieweek voor de bevrijding van Ahmad Sa’adat en alle Palestijnse gevangenen

“Today, it is critical to besiege the racist, settler-colonial Zionist project, and indeed, to delegitimize this project, and to support the struggle of our people for liberation, self-determination and return as the pathway to a democratic political solution for Palestine. Our people will not bow to the governments of “Israel,” including the current government which represents the will of the colonizers and the ultra-extremist Zionist terror. I call on all forces of progress, freedom and democracy to stand by the struggle of our people through all forms of boycott: political, economic, academic and cultural of the occupation state and the creation of a real economic cost for its industries of colonization and settlement and escalating the global campaigns for boycott of all corporations that support and invest in the occupation militarily and economically.” – Ahmad Sa’adat

Om dit artikel in andere talen te lezen, zie Samidoun International

Het is twaalf jaar geleden sinds de Israëlische veroordeling van de Palestijnse en internationale linkse verzetsleider Ahmad Sa’adat. Datzelfde jaar vond de brute Israëlische aanval op Gaza plaats, “Operation Cast Lead”. Daarom roept Samidoun Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk alle supporters van het Palestijnse volk op om tussen 15 en 23 januari 2021 aan te sluiten bij de actieweek voor de bevrijding van Ahmad Sa’adat en alle Palestijnse gevangenen.

Ahmad Sa’adat is de gevangengenomen secretaris-generaal van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Hij is een leider van de Palestijnse nationale bevrijdingsbeweging en een symbool van de internationale linkse en revolutionaire bewegingen. Sa’adat werd op 25 december 2008 veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf in Israël nadat hij in 2006 gewelddadig was ontvoerd uit de gevangenis in Jericho van de Palestijnse Autoriteit, beschuldigd van het leiden van een verboden organisatie en “opruiing”. De PFLP wordt, net als alle Palestijnse politieke partijen en verzetsorganisaties, door de Israëlische bezettingsautoriteiten bestempeld als een “verboden organisatie”.

Actiematerialen en achtergrondinformatie over Ahmad Sa’adat: https://samidoun.net/2020/04/free-ahmad-saadat-imprisoned-leader-of-the-palestinian-liberation-movement/

Op 15 januari 2021 is het 19 jaar geleden sinds de arrestatie van Sa’adat door de Palestijnse Autoriteit (PA) in het kader van “veiligheidssamenwerking” met de Israëlische bezetting. De PA ontvoerde Sa’adat en zijn kameraden onder valse voorwendselen en zette hen vier jaar gevangen voordat de gevangenis werd aangevallen door Israëlische bezettingstroepen. Dit is slechts één van de destructieve gevolgen van het Madrid-Oslo-proces en de oprichting van de PA in het zogenaamde “vredesproces,” dat in werkelijkheid een project was voor de vernietiging van Palestina.

Terwijl Sa’adat en zijn kameraden vastzaten in de Jericho-gevangenis van de PA, hadden zij Amerikaanse en Britse bewakers, waarmee deze gevangenschap bij uitstek allesbehalve een uitoefening van Palestijnse soevereiniteit was. Enkele van diezelfde Britse bewakers dienden eerder om Ierse Republikeinse gevangenen in het bezette noorden van Ierland te bewaken.

De directe betrokkenheid van de VS en Groot-Brittannië bij zijn gevangenschap illustreert waarom internationale actie in deze zaak zo noodzakelijk is. De steun voor het Israëlische koloniale project van Nederland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, de Europese Unie, en anderen garandeert de straffeloosheid ervan terwijl IsraËl doorgaat met landconfiscaties, huisvernietigingen, massa-opsluitingen, buitengerechtelijke executies, de etnische zuivering van Jeruzalem, de belegering van Gaza en andere misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Het “normalisatie” project dat wordt gepromoot door de Verenigde Staten en hun bondgenoten, met name reactionaire Arabische regimes, is een poging om het onwettige te legitimeren: de diefstal van Palestijns land en de verdrijving van het Palestijnse volk. Zij-aan-zij staan met de Palestijnse gevangenen ​​is een essentieel onderdeel van de confrontatie met normalisatie. Tijdens deze actieweek zullen we ons aansluiten bij de oproep van de Global Campaign to Return to Palestine tegen normalisatie in 2021.

We merken ook op dat gevangenen van de Palestijnse bevrijdingsbeweging ook nog steeds in internationale gevangenissen worden vastgehouden. In Frankrijk wordt Georges Ibrahim Abdallah al 36 jaar vastgehouden, ondanks het feit dat hij sinds 1999 in aanmerking komt voor om vrihgelaten te worden. We sluiten ons aan bij de oproep tot de bevrijding van Georges Abdallah en alle internationale politieke gevangenen.

Sa’adat is een leider van de Palestijnse gevangenenbeweging en de Palestijnse nationale bevrijdingsbeweging. Hij is een Palestijns, Arabisch en internationaal symbool van verzet tegen kapitalisme, racisme, apartheid en kolonisatie. Gevangengezet vanwege zijn politieke rol en heldere visie, kan hem nog steeds niet het zwijgen worden opgelegd. Ondanks de onderdrukking van Sa’adat en zijn 4.500 mede-Palestijnse politieke gevangenen gaat hij door met de strijd.

Sluit je op 15-23 januari 2021 aan bij onze collectieve oproep voor de bevrijding van Ahmad Sa’adat en alle Palestijnse gevangenen. Doe mee met wereldwijde acties om de boycot tegen Israël te escaleren, een einde te maken aan de steun voor Israël, gerechtigheid voor de Palestijnen te krijgen, en om ons te verzetten tegen imperialisme en kolonialisme.

Wat kun jij doen?

1) Organiseer evenementen, acties en protesten voor de bevrijding van Ahmad Sa’adat en alle Palestijnse gevangenen! Protesteer op openbare pleinen en andere open gemeenschappelijke ruimtes. De data van de actieweek vallen samen met de herdenking van Israëls bloedige “Cast Lead” -aanval op Gaza in 2008-2009 – we raden iedereen aan beide in evenement aandacht te geven. We weten dat de mogelijkheden om fysieke evenementen te houden van regio tot regio verschillen, dus we moedigen iedereen aan om ook online evenementen en online protesten voor Palestina te organiseren! E-mail ons op samidoun@samidoun.net om ons te informeren over jouw evenementen of acties.

2) Doe mee met de sociale media-campagne. Plaats een foto of video met een bericht waarin wordt opgeroepen tot vrijheid voor Ahmad Sa’adat en zijn mede-Palestijnse gevangenen en de hashtag #FreeAhmadSaadat. Je kunt onderstaande posters gebruiken. Stuur ons jouw foto via samidoun@samidoun.net of door contact met ons op te nemen op Facebook, Twitter of Instagram.

3) Boycot Israël! Onderneem actie zoals Ahmad Sa’adat hierboven aandringt: houd Israël verantwoordelijk voor schendingen van het internationaal recht. Koop geen Israëlische goederen en voer campagne om investeringen in bedrijven die profiteren van de bezetting te beëindigen. Doe mee aan directe acties om oorlogsprofiteurs uit te dagen (zoals de Elbit-campagne van Palestine Action) en boycot medeplichtige bedrijven zoals Puma en HP. Bouw de beweging tegen de normalisatie van reactionaire Arabische regimes met Israël door deel te nemen aan de campagne van de Global Campaign to Return to Palestine.

Leave a Comment