Kom in actie: Schrijf aan Heba Al-Labadi, gemartelde gevangene in hongerstaking

Heba Al-Labadi, een 24-jaar oude Palestijnse-Jordaniër wekenlang gemarteld is door Israëlische agenten, is op de 17de dag van een hongerstaking tegen haar “administratieve detentie” zonder aanklacht of proces. Haar volgende zitting in een Israëlische militaire rechtbank is op donderdag 17 oktober. Jouw solidariteitsbrieven zijn een krachtig signaal richting Heba en haar cipiers.

Schrijf aan:

Heba Al-Labadi
Kishon Detention Center
PO Box 175, Kiryat Tivon
Israel

Op dinsdag 20 augustus werd Heba ontvoerd door Israëlische bezettingstroepen op de Allenby grensovergang tussen Jordanië en de bezette West Bank. Zij was op weg naar een familiebruiloft in Nablus.

De bezettingstroepen verplaatsten Heba naar verschillende gevangenissen, waar ze vijf weken lang bruut werd bruut werd ondervraagd en gemarteld.

In een verklaring die is gepubliceerd dor de Commissie voor Gevangenen en ex-Gevangenen, zegt Heba dat haar ondervraging elke dag begon om 09:00 en doorging tot de vroege morgen de volgende dag. Dit ging zestien dagen lang door.

“De ondervraging was heel wreed en gewelddadig. Ik zat uren vastgebonden aan de stoel, wat pijn deed aan mijn rug, handen en nek,” aldus Heba.

“Ondervragers bleven tegen me schreeuwen. Ze zaten heel dicht bij me en raakte mijn benen aan op een provocerende manier. Ze hebben me bespuugd en valse namen genoemd. Ze scholden me uit: loser, gemeen, dier, lelijk en veel scheldwoorden die ik voor het eerst in mijn leven hoorde. Ze zeiden me dat ik een extremist ben. Ze scholden op de Islam en het Christendom. Ze zeiden dat het Jodendom het beste is en alle andere religies racistisch zijn.”

Ondervragers bedreigde Heba ook met de arrestatie van haar familieleden en het opsluiten onder “administratieve detentie.”

“Ze vertelden me, ‘We hebben geen enkel bewijs tegen je. Maar we hebben administratieve detentie en de autoriteit om dat voor zeven en een half jaar te vernieuwen. We sluiten je op in de West Bank en zullen tegenhouden dat je naar Jordanië kan of je familie jou kan bezoeken.’”

Later, zei Heba, “Vertelde ik de ondervrager dat de psychologische marteling die ze gebruiken zwaarder is dan de fysieke. Hij zei, ‘weet ik.’”

Heba begon haar hongerstaking op dinsdag 24 september. Vijf weken nadat haar ondervraging begon, als reactie op haar opsluiting onder “administratieve detentie.”

Administratieve detentie wordt uitgevoerd door Israëlische militaire commandanten. Hiermee kunnen zij Palestijnen voor onbepaalde tijd opsluiten zonder aanklacht of proces.

Hoewel Heba’s administratieve detentie werd opgelegd voor zes maanden, kunnen commandanten het oneindig verlengen.

Heba “wordt elke twee uur onderzocht en gefouilleerd, ook in de nacht en vaak door soldaten,”  Schrijft Addameer Prisoner Support and Human Rights Association in een statement nadat hun advocaat, Samer Simaan voor het eerst de mogelijkheid kreeg om haar te bezoeken op donderdag 3 oktober.

Heba’s “isolatie-cel is vies en heeft beveiligscamera’s,” zei Addameer. “Het wasgedeelte heft geen enkele privacy, waardoor ze nog niet heeft kunnen douchen sinds haar aankomst in Jalameh gevangenis. Ook is er geen raam in de isolatie-cel, maar in plaats daarvan een airconditioner die de cel koud maakt. Er is helemaal niks in de cel behalve een vieze deken.”

Op maandag 5 oktober waarschuwde Heba’s vader een Jordaans televisiestation voor de gezondheidsrisico’s van zijn dochters hongerstaking.

“Mijn dochter is blootgesteld aan slechte omstandigheden in de gevangenis. En haar gezondheid gaat achteruit door haar veertien dagen durende hongerstaking,” vertelde hij.

Heba’s beroep tegen haar “administratieve detentie” dient volgende week donderdag in de militaire rechtbank. Ze zit op dit moment in isolatie als straf voor haar hongerstaking.

Heba is één van de twee Jordaanse burgers die samen met 425 Palestijnen in administratieve detentie wordt gehouden. Heba is ook één van de zes gevangenen in hongerstaking om hun vrijheid te eisen. En Heba is één van de 43 opgesloten vrouwen en meisjes van de in totaal vijfduizend Palestijnse politieke gevangenen.

Leave a Comment