Samidoun solidair met Kick-Out Zwarte Piet

Samidoun Nederland, Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk, verklaart zich ondubbelzinnig solidair met Kick-Out Zwarte Piet en alle activisten die in Nederland en internationaal strijden tegen de racistische karikatuur van zwarte piet.

De afgelopen jaren hebben KOZP en andere initiatieven de “colonial hangover” van zwarte piet bovenaan de maatschappelijke en politieke agenda gezet. Dit is niet zonder slag of stoot gegaan. Zowel de staat als extreemrechtse groepen hebben jaar in, jaar geprobeerd deze antiracistische beweging in elkaar geslagen, geblokkeerd, gecriminaliseerd, bedreigd en met eieren bekogeld. De (massa-) arrestaties in Dordrecht (2011), Gouda (2014) en Rotterdam (2016) staan net als de constante inperking van het demonstratierecht (ook dit weekend weer) in ons geheugen gegrift. Net als de wegblokkade (2017), het eieren gooien (2018) en de aanval op het KOZP-congres (8 november 2019). Het is overduidelijk dat zowel de politie, gemeenten en extreemrechts diverse keren wetten hebben overtreden in een poging de antiracistische beweging klein te houden. Zonder succes.

De zwarte bevrijdingsbeweging is een voorbeeld voor ons allemaal en is inmiddels onmogelijk weg te denken uit het Nederlandse politieke landschap. De vastberadenheid van zwarte activisten en hun bondgenoten hebben hun vruchten afgeworpen. Veel gemeenten, instanties en bedrijven hebben inmiddels veranderingen aangebracht in het uiterlijk en verhaal rondom piet, de knecht van Sinterklaas. De strijd gaat door totdat alleen musea de racistische karikatuur nog vertonen als een achterhaalde traditie.

De strijd tegen zwarte piet en racisme is cruciaal omdat Nederland tot op de dag van vandaag is betrokken bij koloniale en imperialistische oorlogen en projecten. Van voortdurende politieke, economische en militaire betrokkenheid in (voormalige) koloniën als Suriname, Curaçao, Indonesië en Maluku tot de onvoorwaardelijke materiële en politieke steun aan Israël en settler-kolonialisme in Palestina. Van de bommen op Irak tot het sluiten van dodelijke vluchtelingendeals met o.a. Turkije en Libië.

Er bestaat een historisch sterke verbinding tussen de zwarte bevrijdingsbeweging en Palestijnse bevrijdingsbeweging. De Black Panther Party, bijvoorbeeld, steunde “de rechtvaardige Palestijnse bevrijdingsstrijd honderd procent,”[1] en had dagelijks contact met de PLO via hun kantoor in Algerije. Recente initiatieven als Black For Palestine[2] en Black-Palestinian Solidarity[3] laten zien dat ook vandaag de dag solidariteit de weg vooruit is.

Toen Angela Davis afgelopen jaar sprak op de Vrije Universiteit in Amsterdam, reageerde zij op de ontruiming van studentenruimte De Verrekijker naar aanleiding van een speech door haar goede vriendin en Palestijnse mensenrechtenactivist Rasmea Odeh: “It’s very difficult to imagine the rise of the Black Lives Matter without the assistance of the Palestinians. We in the North who are committed to purging our society of racist violence need to guarantee that the call for justice in Palestine echoes through all of our struggles and that the BDS movement achieves the stature of the anti-apartheid boycott of the 1980’s, regardless of our specific focus in the area of social justice.”[4]

Samidoun Nederland steunt de strijd van KOZP en de Nederlandse antiracistische beweging. Initiatieven als KOZP, The Black Archives en diverse actiegroepen spelen een cruciale rol in de broodnodige dekolonisatiebeweging. Het is aan ons allen om een vuist te maken tegen de dehumanisering van mensen van kleur in alle vormen, van zwarte piet tot racistische staatsrepressie tot de vluchtelingenkampen- en gevangenissen. Samidoun roept dan ook iedereen op, vooral de supporters van Palestina, om zich aan te sluiten bij de protesten tegen zwarte piet. Ook roepen we alle antiracistische activisten om zich aan te sluiten bij de BDS beweging en op te roepen tot een boycot van Israël. Samen staan we sterk!


[1] https://samidoun.net/2016/09/the-black-panther-party-for-palestine-by-greg-thomas/
[2] http://www.blackforpalestine.com/
[3] https://www.facebook.com/watch/?v=1632630073667459
[4] http://srpnederland.nl/2018/05/21/angela-davis-in-amsterdam-calls-for-elevated-solidarity-with-palestine-from-dutch-activists/

Solidariteit in Alkmaar op 16 november 2019. Ayala: ” While we fight to change offensive habbits (traditions…🙄) and help blackface disappear from our streets (to the history books) I also think it is very important to MAKE SOLIDARITY VISIBLE. Solidarity is a super power that we have and solidarity is inspiring!
Besides, it is not even a different issue! #racismisracism is racism and white supremacy is everywhere the same evil. In some places we fight the remains of colonial past, in other places colonialism is still present.
Honderden mensen protesteren tegen zwarte piet in Den Haag op 16 november 2019. Foto van Strijd Tegen Racisme

Leave a Comment