Actieoproep! Nakba Week van Palestijnse Strijd, 15-22 mei 2020

Samidoun Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk roept alle organisaties, activisten en bewegingen op om zich bij ons aan te sluiten voor een collectieve Week van Palestijnse Strijd.

English version

Tijdens deze dagen herdenken we de Nakba, de diefstal van Palestijns land en de onteigening van het Palestijnse volk. Tegelijkertijd vieren, bevestigen en beloven we om de meer dan 72 jaar van Palestijns verzet voor bevrijding en terugkeer voort te zetten.

Decennia lang heeft de Palestijnse volksbeweging 15 mei en de week die daarop volgt herdacht als een week van solidariteit, verzet en strijd, waarin wordt bevestigd dat de Palestijnse revolutie doorgaat tot de overwinning. Deze week markeert de Palestijnse, Arabische en internationale strijd voor rechtvaardigheid en bevrijding, een strijd die al 72 jaar lang elke dag voortduurt. Terwijl de Nakba doorgaat, gaat het verzet door!

Doe met ons mee in een week van virtuele en persoonlijke acties om zij-aan-zij met het Palestijnse volk te staan ​​gedurende 72 jaar strijd tegen zionisme, imperialisme en reactionaire regimes, en voor de bevrijding van Palestina, van de rivier tot aan de zee!

Klik hier om de actieweek te steunen of uw activiteiten door te sturen.

We weten dat het zionistische project van etnische zuivering niet begon op 15 mei 1948 – het werd toen enkel grotendeels voltooid op 78% van het grondgebied van historische Palestina. De Nakba is gebouwd op decennia lange militaire escalatie en Europese kolonisatie van Palestina en de hele regio, met name het Britse koloniale mandaat en de Balfour-verklaring. De Week van Palestijnse Strijd vereist dat we de confrontatie aangaan met de racistische, imperialistische ideologie van het zionisme waarop het koloniale regime in Palestina is gebouwd.

Er zijn meer dan zeven miljoen Palestijnse vluchtelingen en meer dan dertien miljoen Palestijnen in ballingschap en de diaspora. De implementatie van het Recht op Terugkeer naar Palestina is een collectief en individueel recht dat de kern vormt van de bevrijding van Palestina. De afgelopen jaren zijn de pogingen om het Recht op Terugkeer te liquideren geïntensiveerd, met als hoogtepunt de zogenaamde “Deal van de Eeuw”. Tijdens deze actieweek beloven wij om overal ter wereld de strijd voor het Recht op Terugkeer naar Palestina te intensiveren.

Deze strijd voor terugkeer en bevrijding heeft ertoe geleid dat de Palestijnen al meer dan 72 jaar in de frontlinie strijden tegen het imperialisme, samen met kameraden in onder anderen Ierland, de Filippijnen, Turkije, Zuid-Afrika en het inheemse Amerika. Deze week van Palestijnse strijd is ook een week van strijd tegen het imperialisme terwijl de VS proberen om met hun “Deal van de Eeuw” de Palestijnse zaak te liquideren. Imperialistische machten gebruiken “antiterreur”-wetten en repressieve maatregelen ook om de strijd voor Palestina binnen hun eigen landsgrenzen te onderdrukken, van het gevangenhouden van Georges Abdallah in Frankrijk en de Holy Land Five in de VS, tot het opleggen van een politiek verbod aan Khaled Barakat in Duitsland.

Elke overwinning die wordt behaald door strijdende volksbewegingen over de hele wereld is een overwinning voor Palestina. En elke aanval op die bewegingen – zoals pogingen om een ​​staatsgreep te plegen in Venezuela of de blokkade van Cuba – is een aanval op het Palestijnse volk. De blokkade van Gaza is niet alleen een Israëlische blokkade, maar ook een Amerikaanse en Europese blokkade waaraan Arabische reactionaire regimes medeplichtig zijn. Tijdens deze actieweek strijden we om de blokkade van Gaza te doorbreken, een einde te maken aan de imperialistische sancties en alle vormen van repressie te beëindigen.

Natuurlijk is Israël niet de enige racistische settler-kolonie die is gebouwd op de onteigening van inheemse volkeren en het stelen van hun grondstoffen; de sponsors van het zionistische beleid zitten in de Verenigde Staten, Canada, Nederland en elders. We staan ​​achter alle onderdrukte en inheemse volkeren die hun land verdedigen tegen de verwoestingen van het koloniale kapitalisme.

De Palestijnse zaak is een internationale strijd, en is nauw verbonden met de strijd tegen het imperialisme in de hele Arabische wereld en de regio. Arabische reactionaire regimes zoals in Saoedi-Arabië en Egypte werken samen met Israël en de Verenigde Staten in een poging tot normalisatie. Zij vallen het Palestijnse volk aan en onderdrukken volkeren in de regio die streven naar onafhankelijkheid. We staan ​​achter het Arabische volk en de volkeren van de regio die blijven terugvechten en hun soevereiniteit en toekomst verdedigen tegen imperialisme en reactie.

De Palestijnse Autoriteit zet de “veiligheidscoördinatie” met de Israëlische bezetter voort en valt het Palestijnse verzet aan. Deze actieweek staat onvoorwaardelijk achter het recht van het Palestijnse volk om zich te verzetten tegen bezetting, onderdrukking ​​en alle vormen van normalisatie en pogingen om de Palestijnse beweging te liquideren.

Terwijl we strijden tegen de pogingen tot normalisatie van kolonialisme, is de Week van de Palestijnse Strijd bedoeld voor het versterken van de boycot van Israël en medeplichtige bedrijven die profiteren van de onderdrukking, onteigening en etnische zuivering van Palestina. De boycotbeweging en de BDS-campagne hebben te maken met toenemende onderdrukking omdat ze een materiële bedreiging vormen voor Israël en hun zakelijke partners. Tijdens deze actieweek vergroten we de beweging om Israël te isoleren en boycotten.

Palestijnse jongeren en studenten vechten terug tegen gevangenschap en voor de toekomst van een bevrijd Palestina. Ze verzetten zich tegen onderdrukking en gevangenschap binnen en buiten Palestina, generatie na generatie tot de complete bevrijding.

Palestijnse vrouwen staan ​​al meer dan 72 jaar in de frontlinie van de strijd en verdediging van het land. Ze leiden generaties van strijders op en nemen volledig deel aan het leiderschap van de Palestijnse strijd, politieke organisaties en de gewapende en populaire strijd.

Vanuit de gevangenissen staan ​​Palestijnse gevangenen elke dag in de frontlinie van de confrontatie met de vijand, strijdend voor de vrijheid van hun land en volk. Het gevangenschap van Palestijnen is altijd een instrument geweest van het koloniale project in Palestina, bedoeld om de bezetting, apartheid en onderdrukking te handhaven en het bestaan ​​en verzet van Palestijnen strafbaar te stellen. Van de krijgswet die in 1948 werd opgelegd aan de Palestijnen die in de 78% van bezet Palestina bleven, tot de opsluiting van vijfduizend Palestijnse politieke leiders, journalisten en vrijheidsstrijders vandaag de dag; de opsluiting van Palestijnen en hun leiders is altijd onderdeel geweest van de Nakba – en de Palestijnse gevangenen blijven het kloppend hart van het Palestijnse verzet.

We salueren de strijd van de arbeiders en boeren van Palestina, die vechten om hun land te verdedigen en zich verzetten tegen uitbuiting en onderdrukking in elke vorm. Vakbondsleiders worden opgesloten in gevangenissen en vissers in Gaza worden beschoten door Israël. De volksklassen van Palestina zijn altijd de leiders van de revolutie geweest en degenen die de nationale bevrijdingsbeweging vooruit hebben geholpen: de boeren, de arbeiders, de vluchtelingen in de kampen.

Doe mee met deze actieweek om de stemmen en strijd van het Palestijnse volk binnen en buiten Palestina te versterken, van Haifa, Nazareth en Safad tot Gaza, Ramallah en Nablus, van Caïro, Amman en Beiroet tot Berlijn, Amsterdam, Santiago en New York.

Herdenk de Nakba: Lang leve het verzet! Vrijheid voor Palestina!

Actiedagen

Hieronder staan thema’s voor elke dag van de week, hoewel evenementen op elk moment een of al deze thema’s kunnen belichten! De sociale media van Samidoun zullen zich elke dag rond deze onderwerpen concentreren. We moedigen je aan om evenementen en acties op elke dag van de week in te plannen, ongeacht thema of onderwerp, met de nadruk op de Palestijnse bevrijdingsstrijd en 72 jaar verzet. We presenteren ook een schema van de evenementen die tijdens de week plaatsvinden.

We willen graag jouw evenement toevoegen! E-mail ons op samidoun@samidoun.net of gebruik het onderstaande formulier om uw evenementen en acties in te sturen!

Friday, 15 May
72 years of struggle and ongoing resistance! Palestinian Workers’ and Farmers’ Struggle for Liberation

 • Join the online actions and keep tweeting and posting with #Nakba2020 #PalestinianResistance #PalestinianStruggle. Share your solidarity photos, videos and selfies!
 • In Chicago: Car Caravan to Commemorate the Nakba. For more details, see US Palestinian Community Network.
 • Online event: Nakba72: The Continuation of Colonisation – Annexation and Peace. 7 am Pacific/10 am Eastern/3 pm London/5 pm Palestine. Organized by EuroPal Forum. Facebook link: https://www.facebook.com/events/595772341287413/ 
 • Online event: Discussion with Palestinian Nakba survivors. 11 am Pacific/2 pm Eastern/7 pm Scotland/9 pm Palestine. Organized by Scottish Palestine Solidarity Campaign and Sheffield PSC. Facebook link: https://www.facebook.com/events/554093915292170/
 • Online event: Nakba Day Rally, organized by Jewish Voice for Peace, BDS Movement, Palestine Solidarity Campaign, South Africa BDS Coalition. 11 am Pacific/2 pm Eastern/7 pm Britain/8 pm Europe/9 pm Palestine. Register online: https://bit.ly/2YHx0TR

Saturday, 16 May
Palestinian Struggle for Return and Liberation: Confronting Zionism – Boycott and Isolate Israel!

 • Join the online actions and keep tweeting and posting with #Nakba2020 #PalestinianResistance #PalestinianStruggle. Share your solidarity photos, videos and selfies!
 • Online Event: Liberate Palestine from the River to the Sea! With Palestinian writer Khaled Barakat. 10 am Pacific/1 pm Eastern/7 pm central Europe/8 pm Palestine. Organized by Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network. Register online: https://bit.ly/liberatepalestine
 • Online event: From Nakba to Return – the Struggle for Palestinian Liberation. 11 am Pacific/2 pm Eastern/8 pm Central Europe/9 pm Palestine. Organized by Palestinian Youth Movement and National SJP (Samidoun is an endorser!) Register online: bit.ly/nakba2return
 • Online event: Lift the siege on Gaza – Online rally for Palestine. 11 am Pacific/2 pm Eastern/8 pm Central Europe/9 pm Palestine. Organized by Canadian Palestinian Community Centre. Facebook link: https://www.facebook.com/events/1086584601724111/
 • Online event: The Palestine Question, with Ramzy Baroud, Ghada Ageel and Mohammed Marandi. 11 am Pacific/2 pm Eastern/8 pm central Europe/9 pm Palestine. Organized by Mobilization for Justice. Facebook link: https://www.facebook.com/events/539023010333963/

Sunday, 17 May
Palestinian Refugees’ Struggle for Liberation and Return to Palestine!

 • Join the online actions and keep tweeting and posting with #Nakba2020 #PalestinianResistance #PalestinianStruggle. Share your solidarity photos, videos and selfies!
 • Online Event: Virtual Rally and Panel to Commemorate al-Nakba and For the Right to Return. Organized by Al-Awda, Palestine Right to Return Coalition. 12 pm Pacific/3 pm Eastern/9 pm central Europe/10 pm Palestine. Register online: https://bit.ly/alawda72
 • Online Event: Arabic-Language Webinar with Fawzi Ismail on Palestinian Struggle in Exile. Organized by Samidoun Palestine and fellow organizers. 11 am Pacific/2 pm Eastern/8 pm central Europe/9 pm Palestine. Follow on Facebook: https://facebook.com/samidoun3/

Monday, 18 May
Palestinian Youth and Students – Generation after Generation until Total Liberation

 • Join the online actions and keep tweeting and posting with #Nakba2020 #PalestinianResistance #PalestinianStruggle. Share your solidarity photos, videos and selfies!

Tuesday, 19 May
Confronting Reactionary Regimes, Normalization and Imperialism: Arab struggles for liberation

 • Join the online actions and keep tweeting and posting with #Nakba2020 #PalestinianResistance #PalestinianStruggle. Share your solidarity photos, videos and selfies!
 • Online Event: Honoring Malcolm X & Elombe Brath:Black Solidarity with Palestine. 11 am Pacific/2 pm Eastern/8 pm Europe/9 pm Palestine. Organized by AMED Studies at SFSU Open Classroom. Facebook Event: https://www.facebook.com/events/536552867060717/

Wednesday, 20 May
Palestinian Women in the Liberation Movement: National and Social Liberation

 • Join the online actions and keep tweeting and posting with #Nakba2020 #PalestinianResistance #PalestinianStruggle. Share your solidarity photos, videos and selfies!

Thursday, 21 May
Palestinian Prisoners on the Front Lines of the Freedom Struggle

 • Join the online actions and keep tweeting and posting with #Nakba2020 #PalestinianResistance #PalestinianStruggle. Share your solidarity photos, videos and selfies!
 • Online Event: Palestinian prisoners’ families: Collective punishment and steadfastness, with Basil Farraj. 12 pm Pacific/3 pm Eastern/9 pm central Europe/10 pm Palestine. Organized by Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network. Register online: https://bit.ly/prisonersfamilies

Friday, 22 May
Palestinian, Arab and International Struggle Confronts Zionism, Reaction and Imperialism

 • Join the online actions and keep tweeting and posting with #Nakba2020 #PalestinianResistance #PalestinianStruggle. Share your solidarity photos, videos and selfies!

Suggested Actions

 1. Videos and selfies are a great way to express solidarity online! Create a short video clip or hold up a sign supporting the Palestinian people and their resistance through 72 years of ongoing Nakba. Your Tweets, Facebook, Instagram and other social media posts throughout the week can emphasize the critical importance of the Palestinian struggle! Use the hashtags #Nakba2020 #PalestinianResistance #PalestinianStruggle and tag us at @SamidounPP on Twitter so that we can re-share and boost your solidarity efforts.
 2. If you cannot hold an in-person demonstration or action during this week, we encourage you to consider a car caravan. Of course, you can still support the prisoners with an online action or event! Several online meetings are listed below. Host a webinar or online meeting about Palestine and the prisoners’ struggle over Zoom, Facebook Live or a platform of your choice. Send your event details – in any language – to Samidoun at samidoun@samidoun.net and we will include them in our list of activities.
 3. Call in for action. Governments around the world, specifically imperialist powers and reactionary regimes, are fully complicit in Israeli crimes against humanity. Even if you have to leave a message, call your government officials and demand they stop funding and supporting Israel’s ongoing Nakba with military, diplomatic and political support. Express your disgust at these governments’ ongoing support for Israeli colonialism. Call during your country’s regular office hours:
 •  
  • Australian Minister of Foreign Affairs Marise Payne: + 61 2 6277 7500
  • Canadian Foreign Minister François-Philippe Champagne: +1-613-995-4895
  • European Union Commissioner Josep Borrell Fontelles: +32(0) 470 18 24 05
  • New Zealand Minister of Foreign Affairs Winston Peters: +64 4 439 8000
  • United Kingdom Foreign Secretary Dominic Raab: +44 20 7008 1500
  • United States President Donald Trump: 1-202-456-1111
 1. Boycott, Divest and Sanction. It’s just as important to boycott Israel when buying online! Join the BDS campaign to highlight the complicity of corporations like Hewlett-Packard and the continuing involvement of G4S in Israeli policing and prisons. Build a campaign to boycott Israeli goods, impose a military embargo on Israel, or organize around the academic and cultural boycott of Israel.
 2. Share history and record oral history. It is vitally important to recall the history of Palestinian struggle and share the stories of Nakba survivors and generations of Palestinian strugglers. Share your story, that of your family and loved ones, or that of your comrades. Tag us at @SamidounPP so that we share your story further!

Endorse or Submit Your Event

Use this form to endorse the week of action or submit your event. You can use the form just to endorse, just to submit an event, or you can do both at the same time. We will update the schedule and call and re-release it on Friday, 15 May and throughout the week! You can also always email us at samidoun@samidoun.net.

Leave a Comment