Actieweekend 8-11 november: Vrijheid voor Khalida Jarrar, Heba al-Labadi, Samer Arbeed en alle Palestijnse gevangenen!

Samidoun Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk roept alle supporters van Palestina op om van 8 tot 11 november evenementen, acties, briefschrijf-acties, info-stands, postercampagnes en mobilisaties te organiseren om vrijheid te eisen voor Palestijnse politieke gevangenen die strijden voor vrijheid en hun leven in Israëlische bezettingsgevangenissen.

Khalida Jarrar, vooraanstaande Palestijnse feminist en linkse parlementariër, werd in de vroege ochtend van 31 oktober 2019 gevangengenomen door Israëlische bezettingstroepen. Haar huis werd bestormd door meer dan tien militaire voertuigen en tachtig soldaten. Het is slechts acht maanden geleden dan Khalida Jarrar werd vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis. Ze zat twintig maanden vast onder administratieve detentie, zonder aanklacht of proces. Tijdens haar gevangenschap steunden 275 organisaties de campagne voor haar vrijlating. Het is tijd om weer in actie te komen en Khalida’s onmiddellijke vrijlating te eisen!

Heba al-Labadi is een 24-jaar oude Palestijnse met Jordaans staatsburgerschap. Ze is in hongerstaking sinds 24 september 2019 tegen haar administratieve detentie – gevangenschap zonder aanklacht of proces. Er zitten op dit moment 425 Palestijnen gevangenen onder administratieve detentie, velen voor meerdere jaren. In totaal zitten er 5.500 Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Heba al-Labadi ging in hongerstaking na vijf weken van brute ondervragingen waarbij ze gemarteld werd, onder andere door slaap deprivatie, het bedreigen van haar familie en schelden. Heba wordt gevangen gehouden sinds 20 augustus, toen ze Palestina binnenkwam met haar moeder om een bruiloft in Nablus bij te wonen.

Samer Arbeed wordt vastgehouden in het Hadassah ziekenhuis na zware Israelische martelingen tijdens zin verhoor. Hij ligt vastgeketend aan zijn bed en is zelfs met traangas aangevallen door Israëlische troepen in zijn ziekenhuiskamer. Door de martelingen heeft Samer elf gebroken ribben, een longontsteking en een nierfunctiestoornis, waardoor hij elke dag dialyse nodig heeft. Voor zijn arrestatie op 25 september had hij geen van deze medische klachten. Al tijdens zijn arrestatie werd Samer in elkaar geslagen door bezettingstroepen. Het is hem verboden zijn advocaat te spreken, en zijn advocaat was niet op de hoogte van de traangas aanval. In een medisch rapport van het ziekenhuis stond dat zijn longen achteruit waren gegaan door vervuilde luchtventilatie. Nog steeds wordt Samer Arbeed ondervraagd, ook al ligt hij nog steeds in het ziekenhuis door toedoen van Israëlische martelingen.

Khalida, Heba en Samer hebben zich allemaal, onafhankelijk van elkaar, uitgesproken over Palestijnse gevangenen. Khalida Jarrar is een van de meest prominente internationale pleitbezorgers voor Palestijnse gevangenen. Zij was eerder vicevoorzitter van de raad van bestuur van Addameer Prisoner Support and Human Rights Association. Heba heeft geschreven over en campagne gevoerd voor Palestijnse politieke gevangenen, waaronder voor Georges Ibrahim Abdallah, die al 35 gevangen wordt gehouden door Frankrijk. Samer Arbeed deed vrijwilligerswerk voor organisaties die zich inzetten voor politieke gevangenen. Hij is eerder al aangevallen voor dit werk.

Spreek je uit van vrijdag 8 november tot maandag 11 november, voor Khalida, Heba, Samer en alle duizenden Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Marteling, administratieve detentie en mishandeling zijn aan de orde van de dag. We moeten ons uitspreken en samen met deze Palestijnen hun fundamentele mensenrechten opeisen. Vrijheid voor alle Palestijnse gevangenen! Vrijheid voor Palestina!

1) Organiseer of sluit je aan bij een protest voor Palestijnse gevangenen. Je kunt een info-stand, briefschrijfavond,  solidariteitshongerstaking, protest of actie organiseren om de gevangenen te steunen. Als je al een evenement over Palestina of sociale rechtvaardigheid organiseert, voeg dan solidariteit met de gevangenen toe. Stuur je evenementen en verslagen op naar samidoun@protonmail.com

2) Bel en mail politici om te protesteren tegen de mensenrechtenschendingen van de Palestijnse gevangenen. Eis van de Nederlandse overheid dat ze stoppen met hun steun voor de Israëlische bezetting. Eis dat de Nederlandse overheid Israël onder druk zet om hun repressie tegen Palestijnse gevangenen te stoppen. Eis vooral dat er druk wordt gezet op Israël om de praktijk van administratieve detentie te beëindigen.

Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken: 070 348 6486
Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken: +32 (0)2 501 81 11
EU Commissaris Federica Mogherini: +32 (0) 2 29 53516

3) Boycot, Desinvesteren en Sancties. Sluit je aan bij de BDS beweging en voer actie tegen bedrijven die betrokken zijn bij het opsluiten van Palestijnen, zoals Hewlett-Packard en G4S. Bouw een campagne om Israëlische goederen te boycotten, een militair embargo aan Israël op te leggen, of organiseer voor de academische en culturele boycot van Israël. Leer meer over de BDS campagne op docp.nl en bdsmovement.net.

Hou elkaar op de hoogte van evenementen en acties. Contacteer ons via samidoun@protonmail.com of stuur ons een bericht op Facebook.

Leave a Comment