Foto’s van Nederlandse protesten tegen de “Steal of the Century”

Op zondag 2 en maandag 3 februari protesteerden Palestijnen en medestanders in Amsterdam tegen de Amerikaans-Israëlische “Steal of the Century.” In tientallen steden over de hele wereld werd geprotesteerd – van Gaza tot Malmö en van Beirut tot Toulouse. In feite bereiken Donald Trump en Benjamin Netanyahu daarmee het tegenovergestelde van wat zij willen – zij willen het Palestijnse volk opsplitsen en verdelen, maar creëren met hun koloniale plan enkel verenigd verzet.

Op zondag verzamelden tientallen mensen bij Amsterdam Centraal Station om de voorbijgangers te laten weten dat de zogenaamde “Deal of the Century” in feite een “Steal of the Century” is. Slogans werden geroepen tegen het Amerikaans-Israëlische plan en vóór de bevrijding van Palestina, van de rivier tot aan de zee.

Op maandag stonden tientallen Palestijnen en hun supporters voor het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. De Amerikaanse diplomaten werd duidelijk gemaakt dat dit plan ook onder Palestijnen en hun supporters in Nederland wordt verworpen. Demonstranten droegen Palestijnse vlaggen en posters voor de bevrijding van Ahmad Sa’adat en Georges Ibrahim Abdallah. Ahmad Sa’adat werd tijdens zijn gevangenschap in een PA-gevangenis bewaakt door Amerikaanse en Britse troepen. Georges Ibrahim Abdallah zit nog steeds vast onder druk van het Amerikaanse regime.

Ook werden er leuzen geroepen om Israël te boycotten en voor de vrijlating van alle Palestijnse gevangenen, waaronder Mays Abu Ghosh, Tareq Matar, Khalida Jarrar en Ahmed Qatamesh.

Samidoun Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk sluit zich volledig aan bij de Palestijnen en demonstranten over de hele wereld die de racistische en koloniale “Deal of the Century” van Trump en Netanyahu verwerpen. Deze “deal” is een schaamteloze vertoning van settler-kolonialisme en zionisme, zonder een façade op te houden over de universele rechten van gerechtigheid, soevereiniteit en zelfbeschikking, en het internationaal recht waarvan Palestijnen constant worden uitgesloten.

Wij zijn zeker van de totale mislukking van dit “oorlogsplan” voor bezet Palestina (het is zeker geen vredesplan) wanneer het geconfronteerd wordt met de verenigde afwijzing door de Palestijnse en Arabische volkeren en al hun wereldwijde supporters. Toch willen we de noodzaak benadrukken om onze strijd te escaleren in de confrontatie met zionisme en imperialisme, en hun nederlaag te bewerkstelligen. Dit betekent het uitbreiden van onze campagnes voor boycot, desinvesteren en sancties (BDS) met materieel effect, het verdedigen van Palestijns verzet en vrijheid te eisen voor Palestijnse politieke gevangenen.

Leave a Comment