Israel arresteert Palestijnse intellectueel Ahmed Qatamesh zonder aanklacht of proces

De Palestijnse linkse intellectueel Ahmed Qatamesh is op 1 januari 2020 veroordeeld tot administratieve detentie zonder aanklacht of proces. De veroordeling kwam enkele dagen nadat de 68-jarige schrijver en denker door gewapende bezettingstroepen werd gearresteerd in zijn huis in al-Bireh. Qatamesh heeft meer dan dertien jaar vastgezeten in Israëlische gevangenissen, waarvan het merendeel onder administratieve detentie.

Qatamesh is meerdere keren gevangengezet door Israëlische bezettingstroepen, waaronder in 1969 en 1972 toen hij voor vier jaar veroordeeld werd. In 1992 werd hij weer gearresteerd, na zeventien jaar succesvol ondergedoken te hebben gezeten. Na zijn arrestatie werd hij heftig gemarteld en voor een jaar gevangengezet; ondanks een rechterlijke uitspraak voor zijn vrijlating werd hij veroordeeld tot administratieve detentie in oktober 1993. Zijn administratieve detentie werd meermaals verlengd zonder aanklacht of proces voor vijf en een half jaar tot hij vrijkwam in 1998; hij blijft een van de langst-vastzittende Palestijnse administratieve gevangenen.

In 2011 werd hij opnieuw gearresteerd en zijn administratieve detentie werd zeven keer verlengd tot hij in 2013 vrijkwam. Amnesty International verklaarde Qatamesh een gewetensgevangene omwille van zijn politieke geschriften. Amnesty International “gelooft dat hij gevangen zit om zijn opvattingen te onderdrukken en ter afschrikking van andere linkse Palestijnse activisten.” In 2017 werd hij weer gearresteerd voor drie maanden onder administratieve detentie zonder aanklacht of proces.

Qatamesh heeft meer dan tien boeken geschreven, waaronder zijn “Approach to The Single Democratic State,” vertaald naar het Engels in 2007. Zijn boek “I Shall Not Wear Your Tarboush,” gaat over zijn tijd in de gevangenis en zijn honderd dagen lange marteling tijdens zijn verhoor in 1992. Vlak voor zijn recente arrestatie op 24 december is hij een nieuw boek begonnen te verspreiden, “Current Intellectual Approaches.”

Qatamesh behoort tot de ongeveer 450 Palestijnse gevangenen onder administratieve detentie, van de in totaal 5.000 Palestijnse politieke gevangenen. Administratieve detentie werd in Palestina geïntroduceerd door het Britse koloniale mandaat en overgenomen door het zionistische project. Administratieve detentie orders gelden per keer maximal zes maanden, maar kunnen oneindig vernieuwd worden op basis van “geheim bewijs.” De vele jaren die Qatamesh vast heeft gezeten zonder aanklacht of proces bewijst de fundamentele onrechtvaardigheid van administratieve detentie. Een andere Palestijnse administratieve gevangene, Ahmad Zahran, is op dit momenteel 107 dagen in hongerstaking tegen zijn gevangenschap zonder aanklacht of proces en eist een einde aan het gebruik ervan.

Samidoun Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk veroordeelt de administratieve detentie van Dr. Ahmed Qatamesh en eist zijn onmiddelijke vrijlating. Het arresteren van deze Palestijnse schrijver en historische figuur van de Palestijnse bevrijdingsbeweging is onderdeel van de voortdurende Israëlische aanval op de Palestijnse cultuur en het Palestijnse verzet dat teruggaat tot voor de Nakba. Palestijnse schrijvers, van Mahmoud Darwish tot Samih al-Qasem tot hedendaagse jonge dichters zoals Dareen Tatour, zijn samen met ontelbare andere Palestijnse intellectuelen en academici doelwitten voor de Israëlische bezetting. De arrestatie van Ahmed Qatamesh is onderdeel van een grote aanval op Palestijns links en progressieve krachten die strijden voor de bevrijding van Palestina. We roepen op tot internationale steun en solidariteit voor de bevrijding van Dr. Ahmed Qatamesh, een einde aan het beleid van administratieve detentie en vrijheid voor alle Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen.

Leave a Comment