Over Samidoun

Samidoun: Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk is een internationaal netwerk van organizers en activisten, die solidariteit organiseren met Palestijnse gevangenen en hun vrijheidsstrijd. Samidoun vond haar oorsprong in de Palestijnse hongerstaking in Israëlische gevangenissen van september-oktober 2011. Door de hongerstaking ontstond een sterke behoefte aan een toegewijd internationaal netwerk om Palestijnse gevangenen te steunen. De Nederlandse afdeling van Samidoun is opgericht in 2019.

We verhogen het bewustzijn en bieden bronnen over Palestijnse politieke gevangenen. We hebben aandacht voor hun levenssituatie, hun eisen, en hun streven voor hun eigen vrijheid, die van hun medegevangenen en die van hun thuisland Palestina. Ook organiseert Samidoun campagnes om politieke verandering teweeg te brengen en pleiten we voor de rechten en vrijheid van Palestijnse gevangenen.

Samidoun streeft naar gerechtigheid voor Palestijnse gevangenen door middel van evenementen, activiteiten, bronnen en nieuwsgaring, delegaties, onderzoek en het delen van informatie. Ook onderhoudt Samidoun nauwe banden met de lokale Palestijnse beweging die zich bezighoudt met de situatie van gevangenen. We versterken de stemmen van Palestijnse (voormalige) gevangenen, hun families, en van Palestijnse activisten die zich inzetten voor gerechtigheid en het behoud van mensenrechten. Dit doen we door nieuwsbronnen, interviews en andere informatiemiddelen uit Palestina te vertalen en te verspreiden.

Samidoun helpt jaarlijks op 17 april met het organiseren van de Day of Solidarity with Palestinian Political Prisoners, een dag die in het teken staat van protesten, evenementen en acties. Op deze dag creëren we ook bewustzijn over internationale acties voor deze dag van solidariteit.

Palestijnse gevangenen bevinden zich elke dag op de frontlinies van de Palestijnse bevrijdingsstrijd. In de Israëlische gevangenissen staan ze dagelijks oog-in-oog met de bezetter, en werpen zo hun lichaam en leven in de strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid voor het Palestijnse volk en land.

Binnen de gevangenismuren zijn Palestijnse gedetineerden verwikkeld in een constante politieke strijd: ze moeten hun rechten opeisen, hun behaalde rechten behouden, en als leider dienen voor de gehele Palestijnse zaak, zowel binnen als buiten Palestina. De Israëlische bezetting heeft iedere vorm van Palestijns bestaan en Palestijns verzet gecriminaliseerd– van vreedzame massademonstraties tot gewapende strijd tot het simpelweg weigeren om stil en onzichtbaar te zijn als Palestijn.

Palestijnse gevangen zijn mannen, vrouwen en kinderen. Uit alle hoeken van Palestina en uit elke familie. In talloze families, gemeenschappen, werkplekken, en organisaties laat hun afwezigheid een gat achter sinds ze er zijn weggerukt door de bezetter. Ze lijden dagelijks onder marteling, afzondering, intimidatie bij verhoren en ontzegging van het recht op een advocaat of familiebezoek. Hun hongerstakingen, leiderschap, oproepen aan de wereld, eenheid en solidariteit inspireren ons elke dag en herinneren ons aan onze verantwoordelijkheid om actie te ondernemen.

Samidoun is ook solidair met Arabische en internationale politieke gevangenen. Met name politieke gevangenen in de Verenigde Staten, Canada en Europa, die een doelwit zijn vanwege hun werk met bevrijdingsbewegingen. Zoals de Arabische en Palestijnse bewegingen, bewegingen voor inheemse volkeren, bewegingen voor behoud van soevereiniteit, de Puerto Ricaanse independentistas, zwarte-bevrijdingsstrijders, Marokkaanse, Turkse en Koerdische activisten, Latino en Chicano activisten, en velen anderen die geraakt worden door racisme, kolonialisme en onderdrukking. We erkennen de fundamentele verbinding tussen gevangenschap, racisme, kolonialisme, en de criminalisering van immigranten, vluchtelingen en migranten.

Werken aan solidariteit met Palestijnse gevangenen is een belangrijke verantwoordelijkheid. Deze gevangen vormen namelijk de kern van de strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid in Palestina. Ze staan niet alleen symbool voor hun eigen opsluiting, maar voor die van een heel volk en een heel land. De beweging van Palestijnse gevangenen neemt een net zo belangrijke plaats in binnen de algemene Palestijnse vrijheidsstrijd. Palestijnse gevangenen staan, zoals eerder benoemd, aan de frontlinies van de strijd voor Palestijnse terugkeer en bevrijding voor heel Palestina en alle Palestijnen.

De Canadese, Amerikaanse en Europese overheden zijn diep medeplichtig en direct betrokken bij de steeds voortdurende bezetting van Palestina en de misdaden en mensenrechtenschendingen van de Israëlische regering. In plaats van zich hard te maken voor naleving van wetgeving rondom mensenrechten, steunen ze bezetting, apartheid, massa-opsluiting, onteigening van land en goederen en het bouwen van illegale nederzettingen. Als antwoord hierop is het dan ook onze verantwoordelijkheid om op basaal niveau te zorgen voor verantwoording, het woord te spreiden over onrecht, en actie te ondernemen voor de Palestijnse gevangenen die dagelijks verwikkeld zijn in een strijd voor vrijheid van hun thuisland – en op bredere schaal de vrijheid van de onderdrukten in de wereld.