Palestijnse studente Mays Abu Ghosh spreekt over Israëlische mishandeling en marteling tijdens ondervragingen

Palestijnse journalistiek studente Mays Abu Ghosh heeft gesproken met advocaten van de Palestijnse Gevangenencommissie over haar marteling en mishandeling tijdens dertig dagen durende ondervragingen. Mays Abu Ghosh, 22 jaar, studerend aan Bir Zeit University en afkomstig uit Qalandiya vluchtelingenkamp, is een schrijver en studentactivist die publiceert over de strijd van Palestijnse politieke gevangenen en Palestijnse vluchtelingen.

Mays Abu Ghosh wordt gearresteerd door bezettingstroepen

In haar verklaring vertelt Abu Ghosh hoe ze op 29 augustus 2019 gewelddadig werd opgepakt. Gewapende soldaten drongen haar familiehuis binnen, gooiden meubilair en persoonlijke bezittingen op de grond, en blinddoekte Abu Ghosh tijdens haar vervoer naar een militair kamp vlakbij Qalandiya checkpoint. Toen ze daar aankwamen, sleepten soldaten haar gewelddadig over de grond terwijl ze geboeid en geblinddoekt was. Tegelijkertijd schreeuwden en scholden ze haar uit in haar gezicht.

Later werd Mays overgeplaatst naar Moskobiyeh ondervragingscentrum. Ze werd gevisiteerd en in een ondervragingscel geplaatst. Ze herinnert zich dat haar ondervragingen urenlang duurde terwijl ze vastgeketend was aan een kleine stoel in een ijskoude cel. Na zes dagen begon haar “militaire ondervraging,” waaronder stress-posities zoals de “banana,” “hurken” en de “nepstoel” voor lange periodes. Zo probeerden ze haar te dwingen een valse verklaring af te geven.

Illustratie van de “banana” positie. Bron: Addameer Prisoner Support and Human Rights Association

Ze werd geslagen, gestompt en onthouden van slaap. Deze “militaire ondervraging” duurde drie dagen en ging constant gepaard met de bovengenoemde martelingstechnieken. Abu Ghosh zei dat ze op een gegeven moment probeerde te ontsnappen aan de ondervragers en in een hoek van de cel ging zitten. De ondervragers sloegen haar hoofd tegen de muur en trapten haar terwijl ze haar uitscholden. Ook brachten de ondervragers expres haar broer en ouders en dreigden ze om hen op te sluiten, om zo een valse verklaring af te dwingen. Haar 17-jaar oude broer werd later gevangengezet onder administratieve detentie, zonder aanklacht of proces, ondanks dat hij minderjarig is.

Mays vertelde over de extreem zware en onmenselijke omstandigheden in de ondervragingscellen. De muren zijn van ruw cement, het matras is dun, zonder deken of kussen, en het licht schijnt 24/7 terwijl er constant luide geluiden zijn. Ze zei dat de maaltijden slecht waren en afvalwater haar cel in stroomde op haar matras.

Foto’s van Shatha Hassan en Mays Abu Ghosh tijdens een demonstratie in Ramallah ter ondersteuning van Ahmad Zahran, die ruim 100 dagen in honderstaking is Bron: Quds News

Ze vertelde hoe een grote rat haar cel binnenkwam, volgens haar binnengezet door haar ondervragers om haar te kwellen. De ondervragers voldeden vaak niet aan simpele verzoeken zoals naar het toilet gaan, en ze werd meerdere malen uitgedaagd en belachelijk gemaakt. Na dertig dagen mishandeling tijdens haar ondervraging werd ze overgeplaatst naar de Damon gevangenis, waar ze nu nog steeds verblijft met andere vrouwelijke Palestijnse gevangenen. Ze wordt beschuldigd van studentenactiviteiten op Bir Zei University campus. De administratieve detentie van haar broer is nogmaals verlengd en hij blijft dus opgesloten zonder aanklacht of proces.

Mays’ ouders spraken eerder over hun ervaringen toen zij haar zagen tijdens de ondervragingen. Ze konden zien dat ze werd gemarteld. “Haar lichaam zat onder de blauwe plekken en was erg bleek. Ik kon haar niet omhelzen vanwege de pijn in haar lichaam,” zei haar moeder. Addameer Prisoner Support and Human Rights Association hield een persconferentie op 23 december waarin zij spraken over de marteling en mishandeling van Palestijnse gevangenen, waaronder Abu Ghosh.

Studentgevangenen Mays Abu Ghosh is voor vrijheid voor Georges Ibrahim Abdallah

Mays Abu Ghosh en Samah Jaradat zijn twee van de vele Palestijnse studenten die gearresteerd en gevangen zijn door de Israëlische bezetting voor hun studentenactiviteiten op de campus. Shatha Hassan, voorzitter van de studentenraad van Bir Zeit University, is veroordeeld tot vier maanden administratieve detentie, zonder aanklacht of proces. Honderden Palestijnse studenten worden gevangengehouden in Israëlische gevangenissen, waaronder ongeveer tachtig van Bir Zeit University.

Samidoun Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk roept op tot de grootst mogelijke actie en mobilisatie voor Mays Abu Ghosh en alle Palestijnse studenten die opgesloten zitten in Israëlische gevangenissen. We roepen studenten wereldwijd op om evenementen, wakes en informatieve acties te organiseren over de strijd van Palestijnse studenten en zich aan te sluiten bij de Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) beweging. Vrijheid voor Mays Abu Ghosh en alle Palestijnse studenten!

Arabische bron van dit artikel: http://hadfnews.ps/post/63496/

Leave a Comment