Samidoun betuigt Palestijns-Venezolaanse solidariteit tegen imperialisme in ambassade

Samidoun Nederland bezocht op dinsdag 14 januari de Venezolaanse ambassade in Nederland met Mohammed Khatib, de Europese coördinator van Samidoun Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk. De activisten ontmoette Wilhen Nehomar Diaz Lara, Charges d’affaires van de ambassade van de Bolivariaanse Republiek van Venezuela. Ze deelden informatie over de huidige toestand in Palestina en de imperialistische aanvallen tegen Venezuela.

De Samidoun organizers spraken over Palestijnse politieke gevangenen, waaronder de actieweken voor de bevrijding van Ahmad Sa’adat en alle Palestijnse gevangenen. Ook spraken ze over de escalerende martelingen in Israëlische ondervragingscentra, waaronder de prominente zaken van Samer Arbeed, Mays Abu Ghosh en Walid Hanatsheh, die ernstig gemarteld zijn in een poging hen te dwingen om een verklaring af te geven.

Khatib focuste ook op de situatie van Palestijnen en solidariteitsactivisten in Europa, waaronder de moeilijke omstandigheden van Palestijnse vluchtelingen die steeds vaker worden bedreigd met uitzettingen en ander repressief beleid. Ook sprak hij over de pogingen van Europese regeringen om de boycot, desinvesteren en sancties (BDS) beweging en de toenemende solidariteit met Palestijnen te criminaliseren. Ook kwam ter sprake het falen van de Palestijnse Autoriteit om de belangen van het Palestijnse volk te behartigen, met name Palestijnse vluchtelingen in Europa en de kampen in Libanon, Syrië en Jordanië.

De Samidoun organizers benadrukte hun sterke solidariteit met het Venezolaanse volk en hun strijd tegen imperialisme. Ze veroordeelden de rol van de Verenigde Staten en Europese Unie in hun poging een rechtse coup te plegen, Venezolaanse natuurlijke mineralen en financiële middelen te confisqueren en het Venezolaanse volk hun recht op zelfbeschikking te ondermijnen. Speciale aandacht was er voor de grote steun voor Venezuela binnen de Palestijnse gemeenschap, vooral omdat de Bolivariaanse Republiek internationaal altijd de rechten van de het Palestijnse volk heeft verdedigd.

Diaz Lara sprak over de huidige situatie in Venezuela, vooral de vernietigende sancties (onwettige unilaterale drukmiddelen) tegen de Bolivariaanse Republiek en de poging tot een rechte couppoging. Hij sprak over de betrokkenheid van Europese banken bij het confisqueren van financiën van het Venezolaanse volk in dienst van de coup, en de effecten daarvan op de mogelijkheden om aan medicijnen en andere levensmiddelen te komen. Daarnaast sprak hij over de coup in Bolivia en de zorgelijke mensenrechtencrisis in Colombia, vooral het toegenomen aantal moorden op leiders van sociale bewegingen.

Diaz Lara benadrukte dat ondanks de aanvallen tegen het Venezolaanse volk en de Bolivariaanse Revolutie, Venezuela gecommitteerd blijft aan hun internationalistische visie.

Hij betoogde zijn eigen solidariteit met Palestina en die van de Bolivariaanse Republiek en het Venezolaanse volk, en zei dat “Palestijnen altijd welkom zijn en Palestina altijd onze prioriteit is.” Samidoun Nederland zal zich aansluiten bij bijeenkomsten van het solidariteitscomité voor Venezuela. We zullen samen blijven werken in onze gezamenlijke strijd tegen imperialisme en voor bevrijding, van Venezuela tot Palestina.

Leave a Comment