Solidariteit met Tareq Matar, Palestijnse jongerenorganizer en docent, slachtoffer van Israëlische marteling

We staan volledig in solidariteit met Tareq Matar, Palestijnse jongerenleider, organizer en politieke gevangene. Tareq inspireert ons met zijn onverslaanbare revolutionaire spirit ondanks zijn marteling en heftige repressie door Israëlische bezettingstroepen.

Tareq stond op het punt zijn academische carrière voort te zetten. In september 2019 zou hij beginnen met een PhD programma aan de Universiteit van Geneve. Echter, de Israëlische bezettingstroepen blokkeerde dit plan door hem op te sluiten onder administratieve detentie, zonder aanklacht of proces. Ondanks zijn gevangenschap is Tareq de hoop niet verloren. Hij blijft doorgaan met schrijven achter tralies en zet zijn verzet voort.

Tareq werd voor het eerst opgesloten onder administratieve detentie toen hij nog een kind was, in 2006. Hij was zo’n groot “gevaar voor de veiligheid” van de Israëlische apartheidsstaat dat hij voor 2,5 jaar werd opgesloten zonder aanklacht.

In 2010 werd hij weer opgesloten, nu voor tien maanden. Deze keer voor zijn studentenactivisme in Bir Zeit University.

In 2012 werd Tareq 43 dagen ondervraagd in het sadistische Moskobiyeh ondervragingscentrum in Jeruzalem. Hij overwon de ondervraging en verliet de gevangenis sterker dan ooit tevoren – met een sterke geest en een toewijding om het verzet en de strijd voor rechtvaardigheid levend en wel voort te zetten.

In 2017 werd Tareq weer vastgezet onder administratieve detentie. Anderhalf jaar zat hij in de gevangenissen in Ofer en de Negev, terwijl zijn studenten op hem zaten te wachten en hem brieven schreven. Tareq zag in de ogen van zijn studenten de hoop op een betere toekomst en een goed leven voor alle mensen in de wereld. Tareq had een speciale relatie met zijn studenten, vol met gesprekken en liefde.

Tareq, met zijn prachtige ziel en heldere en levendige gezicht, werd weer opgesloten in Moskobiyeh ondervragingscentrum na zijn meest recente arrestatie door Israëlische bezettingstroepen in november 2019. Hij werd daar ongeveer dertig dagen vastgehouden en blootgesteld aan brute en wrede ondervragingsmethoden. Hij werd gemarteld door de Shin Bet’s methode van de “bananen”ositie” of “rug-buigen,” wat naar verluidt sinds 1999 verboden is om te gebruiken tegen Palestijnse gevangenen. Als gevolg van de marteling heeft Tareq ernstige pijn in zijn rug en gewrichten, wat erger werd doordat zes bewakers hem in elkaar hebben geslagen. Vanaf zijn arrestatie en marteling tot nu heeft Tareq geen contact mogen hebben met zijn familie of advocaten.

Tijdens zijn meest recente hoorzitting, de eerste in zijn huidige proces, werd hij naar binnen geduwd in een rolstoel. Tareq, de atleet, kan niet lopen. Toen dat nieuws zijn familie en vrienden bereikte, waren zij vol ongeloof. Tareq zit nu gedwongen in een rolstoel door toedoen van Israëlische mishandeling.

Tareq is gepassioneerd over het leven, hij is ambitieus en snakt naar kennis om het met liefde en hoop te verspreiden in zijn omgeving. Hij is geliefd bij ontelbaar veel mensen binnen- en buiten Palestina, inclusief alle internationale vrienden die hij heeft gemaakt tijdens zijn reizen of wanneer mensen hem in Palestina bezochten. Zij die Tareq kennen blijven hem “de geest van de revolutie” noemen.

Samidoun Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk roept alle vrienden van Palestina op om Tareq Matar te steunen en gerechtigheid, aansprakelijkheid en vrijheid te eisen. Tareq is een toegewijde internationalist wiens visie over Palestijnse vrijheid hem heeft samengebracht met mensen over de hele wereld. We mogen hem niet eenzaam laten lijden door de Israëlische bezettingstroepen!

Dit statement is geïnspireerd door het origineel in Arabisch: قوة ثورية

[Tekst gaat verder onder de foto]

Kom in actie!

1) Organiseer of sluit je aan bij een protest voor Palestijnse gevangenen. Je kunt een info-stand, briefschrijfavond,  solidariteitshongerstaking, protest of actie organiseren om de gevangenen te steunen. Sluit je aan bij de acties voor de vrijlating voor Ahmad Sa’adat en steun de Grote Mars van de Terugkeer – en neem Tareq mee in je acties. Als je al een evenement over Palestina of sociale rechtvaardigheid organiseert, voeg dan solidariteit met de gevangenen toe. Stuur je evenementen en verslagen op naar samidoun@protonmail.com

2) Bel en mail politici om te protesteren tegen de mensenrechtenschendingen van de Palestijnse gevangenen. Eis van de Nederlandse overheid dat ze stoppen met hun steun voor de Israëlische bezetting. Eis dat de Nederlandse overheid Israël onder druk zet om hun repressie tegen Palestijnse gevangenen te stoppen. Eis vooral dat er druk wordt gezet op Israël om de praktijk van administratieve detentie, opsluiting zonder aanklacht of proces, te beëindigen.

Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken: 070 348 6486
Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken: +32 (0)2 501 81 11
EU Commissaris Federica Mogherini: +32 (0) 2 29 53516

3) Boycot, Desinvesteren en Sancties. Sluit je aan bij de BDS beweging en voer actie tegen bedrijven die betrokken zijn bij het opsluiten van Palestijnen, zoals Hewlett-Packard en G4S. Bouw een campagne om Israëlische goederen te boycotten, een militair embargo aan Israël op te leggen, of organiseer voor de academische en culturele boycot van Israël. Leer meer over de BDS campagne op docp.nl en bdsmovement.net.

Hou elkaar op de hoogte van evenementen en acties. Contacteer ons via samidoun@protonmail.com of stuur ons een bericht op Facebook.

Leave a Comment