Steun de Palestijnse campagne tegen huisvernietigingen

Update: Inmiddels zijn de familiehuizen van gevangenen Yazan Mghames en Walid Hanatsheh op vijf maart vernietigd door Israëlische bezettingstroepen. De bulldozers en soldaten werden in het begin nog tegengehouden door de lokale bevolking, die met al hun macht streed voor het behoud van de huizen. In de loop van de dag zijn de huizen gesloopt.

Deze maand lanceren Palestijnse activisten, advocaten en internationale mensenrechtenactivisten een campagne tegen Israëlische huisvernietigingen. Het vernietigen van huizen, vooral van Palestijnse gevangenen, is Israëlische beleid van collectief straffen (“collective punishment”). De campagne gaat in tegen het settler-koloniale apartheidsregime en verdedigt de families van Palestijnse vrijheidsstrijders.

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft besloten dat vanaf 1 maart de huizen van politieke gevangenen Yazan Mghames en Walid Hanatsheh op elk moment vernietigt mogen worden. Ook het huis van politieke gevangene Qassam Barghouthi kan elk moment vernietigd worden. De drie mannen worden verdacht van het uitvoeren van een verzetsoperatie vlak bij de Israëlische illegale nederzetting “Dolev.”

In de aankondiging van de campagne wordt duidelijk gemaakt dat “collectieve straffen ingaat tegen het internationaal humanitair recht, waaronder de Haagse Conventies en de Vierde Geneefse Conventie, Internationaal Mensenrecht en internationaal gewoonterecht.” Ook wordt benadrukt dat “Israël systematisch Palestijnen buitenrechtelijk executeert en arresteert wanneer zij verdacht worden van legitieme verzetsacties tegen de bezetting en kolonisatie van Palestijns land. Velen worden vastgezet voor lange periodes zonder bewijs of een eerlijk proces.”

Sinds 2015 nemen de vernietigingen toe, met name in Jeruzalem stad. Deze huisvernietigingen zijn een van de wreedste vormen van collectief straffen. “Een familiehuis is niet slechts een gebouw; het is net zo heilig als de familie zelf,” schrijven de campagnevoerders. “Toch wordt het vernietigd, simpelweg vanwege een arbitrair en inhumaan militair besluit. Dit wordt gerechtvaardigd met onlogische en koloniale smoesjes die enkel Israëls behoefte aan wraak dienen.”

In een open brief schreef Malak Hanatsheh, twaalf jaar oud en dochter van politieke gevangene Walid Hanatsheh, over de vernietiging van hun familiehuis door Israëlische bezettingstroepen:

“Het is zo oneerlijk dat ze je huis kunnen binnenstormen om half één ’s nachts en je vader kunnen arresteren, tegen je schreeuwen en je misbruiken, en je er niks aan kunt doen. Het is zo oneerlijk dat ze je vader kunnen misbruiken tot hij flauwvalt en dan een emmer koud water over hem heen gooien, en hem weer slaan tot hij wéér flauwvalt. En je moet erbij staan het ernaar kijken, er is niks dat je kunt doen. Het is zo oneerlijk dat ze je zus arresteren, haar in een koude kamer zetten en haar ondervragen voor drie dagen lang. Het is zo oneerlijk dat ze je op vier uur ’s nachts kunnen wakker maken, met dertig tot op de tand bewapende soldaten, jouw en je familie kunnen filmen, door je huis lopen en alles opmeten, en er is helemaal niks dat je eraan kunt doen.”

Bekijk ook deze video waarin Malak Hanatsheh vertelt over hun aanstaande huisvernietiging:

Leave a Comment