Succesvol protest in Amsterdam: jongeren confronteren de Israëlisch-Amerikaanse kolonisatie van Palestina

Op 1 juli 2020 protesteerden ruim honderd mensen bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam tegen de voortdurende kolonisatie van Palestina, specifiek het plan om de West Bank nog verder te annexeren. Tegelijkertijd gingen tienduizenden mensen in honderd steden over de hele wereld de straat op, van Palestina tot de VS, en van de Filipijnen tot Turkije. Het is duidelijk dat de voortdurende kolonisatie van Palestina op steeds meer verzet kan rekenen.

Het protest in Amsterdam werd afgekondigd na de actieoproep van Samidoun in bezet Palestina, en werd geleid door Palestijnse jongeren, die de leuzen aanvoerden en mensen aanmoedigden zich uit te spreken. Tijdens de volledige duur van het protest bleef het Amerikaanse consulaat-personeel binnen het gebouw. Hoewel hun werkdag erop zat, durfden ze niet naar buiten door onze actie voor Palestina. De Amerikaanse diplomaten weten dat ze fout zitten en dat ze de woede van miljoenen mensen over de hele wereld over zich heen zullen krijgen. Daarom durfden ze niet uit hun goed beveiligde bunker te komen.

Samidoun benadrukte dat de annexatiepoging op exact dezelfde dag plaatsvond als Keti Koti, de Surinaamse viering van de afschaffing van de slavernij, en samenvalt met een opleving van de zwarte bevrijdingsstrijd. “We staan hier ook om onze solidariteit te tonen met de Black Lives Matter beweging en de strijd van onze zwarte vrienden en kameraden tegen racisme, imperialisme, en neo-kolonialisme. Zeker vandaag op Keti Koti spreken wij onze steun uit voor deze beweging.”

Serda Nehirci sprak namens het Democratisch Platform, waar Koerdische en Turkse revolutionaire organisaties bij aangesloten zijn, en benadrukte de verbondenheid tussen de Koerdische en Palestijnse strijd. “Alle staten die de annexatie steunen bestempelen het Koerdische en Palestijnse volk, die al tientallen jaren zoveel leed en geweld hebben meegemaakt, als de terroristen?! En wij zijn dan de onrustzaaiers, de antisemieten? Daar trappen we echt niet meer in! En dat moeten wij ook overal duidelijk maken: wij zijn hartstikke legitiem – de strijd is hartstikke legitiem! Wij weten wie onze vijanden zijn, wij weten wie onze vrienden zijn. En wij als Koerden zijn de vrienden van het Palestijnse volk.”

Yasmin Ahmed benadrukte namens Samidoun de oproep voor de onmiddellijke vrijlating van alle vijfduizend Palestijnse politieke gevangenen, waaronder de Frans-Palestijnse advocaat Salah Hamouri. “When we went on a solidarity delegation to Palestine in 2017 with Dutch youth, Salah sat with us one evening together with other former prisoners. He told us about the process of being a prisoner – the interrogation process, which basically means torture. Salah has spent seven years in jail for his resistance. He was arrested again yesterday, while he was in a health clinic to get tested for coronavirus because he was planning to on going back to France to be with his wife and child. He was meant to travel in three days.”

Als Samidoun Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk Nederland roepen wij alle supporters van Palestina op om acties te blijven organiseren en gehoor te geven aan de actieoproep van onze kameraden in Palestina. Op 1 juli werd er ook geprotesteerd bij de Israëlische ambassade in Den Haag. En op zaterdag 4 juli zal er in Maastricht geprotesteerd worden tegen de voortdurende kolonisatie van Palestina. Sluit je aan bij de actie in Maastricht of organiseer er een in jouw stad. Steun de BDS beweging, en strijd tegen het zionisme. Samen staan we sterk voor de bevrijding van Palestina van de rivier tot aan de zee!

Leave a Comment