Urgent: Israëlische bezettingstroepen arresteren Khalida Jarrar, links en feministisch Palestijns parlementslid

In de vroege ochtend van donderdag 31 oktober, bestormden Israëlische bezettingstroepen het huis van Khalida Jarrar, de bekende Palestijnse linkse en feministische leider en parlementslid. Ze kidnapte Jarrar uit haar huis om drie uur ’s ochtends (lokale tijd). Haar dochter Yafa schrijft op Facebook dat meer dan zeventig soldaten en twaalf militaire voertuigen waren ingezet:

My mother, Khalida Jarrar, was arrested from our house in Ramallah moments ago (3am Jerusalem time). Isreali occupation…

Geplaatst door JJ Jud op Woensdag 30 oktober 2019

Het is slechts acht maanden geleden dat Jarrar werd vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis. Ze zat twintig maanden gevangen onder “administratieve detentie”, zonder aanklacht of proces. Administratieve detentie voor zes maanden worden opgelegd, maar het kan ook oneindig vernieuwd worden. Palestijnen zoals Khalida Jarrar hebben jarenlang gevangengezet onder administratieve detentie.

In de gevangenissen van de Israëlische bezetter was Jarrar een leider en organisator van het onderwijs voor minderjarige meisjes. Ze organiseerde lessen over mensenrechten, ter voorbereiding op middelbare schoolexamens, die uiteindelijk door de gevangenis autoriteit verboden werden.

Meer dan 275 organisaties, politieke partijen en sociale bewegingen over de hele wereld sloten zich toen al aan bij een collectieve oproep voor Khalida Jarrar’s vrijheid.

Dit was niet de eerste keer dat de Israëlische bezetting Jarrar gevangen zette. Haar arrestatie in 2017 volgde slechts dertien maanden nadat ze was vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis na vijftien maanden gevangenschap voor haar publieke politieke activiteiten. Na Jarrar’s arrestatie in 2015 werd ze veroordeeld tot administratieve detentie. Als reactie op (internationale) publieke campagnes voor Jarrar, werd ze verplaatst naar de militaire rechtbank voor een schijnproces. Tijdens haar recente twintig-maanden durende gevangenschap bleef Jarrar in de gevangenis zonder enige aanklacht of proces.  

Khalida Jarrar is een toegewijde pleitbezorger van de vrijheid voor Palestijnse gevangenen. Ze was de vice-voorzitter en Executive Director van Addameer Prisoner Support and Human Rights Association. Ze is lid van de Palestijnse Wetgevende Raad als gekozen vertegenwoordiger van het linkse Abu Ali Mustafa-blok, geassocieerd met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Ze was was de voorzitter van het Gevangenen Comité van de Wetgevende Raad.

Jarrar is ook een uitgesproken leider in de strijd om Israëlische vertegenwoordigers verantwoordelijk te houden voor oorlogsmisdaden in het Internationaal Strafhof. Ze is lid van een Palestijnse commissie die als taak heeft het aanleveren van klachten en dossiers aan het Internationaal Strafhof over aanhoudende Israëlische misdaden tegen het Palestijnse volk. Deze variëren van aanvallen op Gaza tot landroof, en van de bouw van nederzettingen tot massa arrestaties en gevangenschap.

In 2014 verzette – en won – Jarrar een Israëlische poging om haar gewelddadig uit haar familiehuis in el-Bireh te verplaatsen naar Jericho. Slechts negen maanden later, in april 2015, werd ze gearresteerd door Israëlische bezettingstroepen en gevangengezet onder administratieve detentie. Na wereldwijde kritiek werd zij in een militaire rechtbank berecht op basis van twaalf aanklachten tegen haar politieke activiteiten. Onder de aanklachten bevonden zich het geven van speeches en het bijwonen van evenementen ter ondersteuning van Palestijnse gevangenen.

Jarrar hervatte haar leidende rol in de Palestijnse bevrijdingsbeweging nadat ze was vrijgelaten in juni 2016. Op 2 juli 2017 werd ze opnieuw gearresteerd en gevangen gezet zonder aanklacht of proces.

Samidoun Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk roept op voor internationale mobilisatie en acties met de eis van onmiddellijke vrijheid voor Khalida Jarrar. Deze arrestatie gebeurt terwijl er meerdere hongerstakingen bezig zijn, waaronder de nu 33-dagen durende hongerstaking van Heba al-Labadi, en Samer Arbeed in kritieke toestand verkeert door Israëlische marteling. Het is de volgende poging van de Israëlische bezetting om de Palestijnse volksbeweging aan de vallen, waaronder campagnes voor Palestijnse gevangenen. Ze proberen de Palestijnse beweging te onderdrukken door angst, arrestaties en intimidatie, uitgevoerd door een zwaarbewapende bezettingsmacht.

Nu is de tijd om onze solidariteit te versterken in onze eisen voor de vrijheid van Khalida Jarrar, Heba al-Labadi en alle duizenden Palestijnse gevangenen in de Israëlische gevangenissen. Dit gaat hand-in-hand met het uitbouwen van de BDS-beweging om Israël internationaal te boycotten.

Leave a Comment