Vier Palestijnse gevangenen geïsoleerd vanwege mogelijke blootstelling aan het coronavirus door Israëlische ondervrager

Volgens recente berichten zijn vier Palestijnse gevangenen in de Megiddo gevangenis in de isoleercel gestopt vanwege de mogelijkheid dat ze het COVID-19 virus bij zich droegen; dit gebeurde na hun contact met een Israëlische ondervrager waarvan later bleek dat die het COVID-19 virus bij zich droeg. De diagnose van de vier gevangenen is nog niet bevestigd, maar minstens één van hen heeft symptomen van COVID-19, nadat hij door de betreffende besmette ondervrager was ondervraagd in detentiecentrum Petah Tikva.

Familieleden van de gevangenen zijn nog niet op de hoogte gebracht van de locatie van hun geliefden. Eerdere berichten leken er op te wijzen dat Israëlische bewaarders isoleercellen gebruiken voor de quarantaine van gevangenen, terwijl deze daar totaal niet voor bedoeld zijn: ze zijn vies en vol ongedierte. Samidoun Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk benadrukt de volledige verantwoordelijkheid van de Israëlische staat en de Israëlische Gevangenisdiensten voor de levens en de gezondheid van Palestijnse gevangenen, en voor hun constante, roekeloze praktijken van het blootstellen van Palestijnse gevangenen aan Israëlische bewaarders en officiers besmet met het coronavirus.

De Israëlische bezettingsmacht hebben gevangenen een verbod opgelegd tot het kopen van minstens honderdveertig verschillende waren in de gevangeniskantine, waaronder essentiële schoonmaakmiddelen. Ook is er een verbod opgelegd op familiebezoek en bezoek van advocaten. Hoewel dit gebeurt met als redenering het besmettingsgevaar, worden gevangenen nog steeds blootgesteld aan besmettingsgevaar: constante ondervraging, onhygiënische en overbevolkte leefomstandigheden, en overplaatsingen. Dit beleid plaatst Palestijnse gevangenen in situaties met groot risico op besmetting met COVID-19 via Israëlische bewaarders en ondervragers. Het beleid wordt nota bene ook toegepast op de honderdnegentig minderjarige gevangenen in Israëlische gevangenissen.

Eerder werden negentien andere Palestijnse gevangenen al in isoleercellen geplaatst in gevangenis Ashkelon, nadat een Israëlische psychiater – later gediagnostiseerd met COVID-19 – een gevangene had bezocht in het complex. Hoewel Palestijnen in Gaza grote bijeenkomsten vermijden in verband met de uitbraak van het coronavirus – dat tot nog toe niet is gedetecteerd in dit bezette gebied – kozen zij die voor deze gevangenen opkomen om alsnog te protesteren bij het hoofdkwartier van het Internationale Comité van het Rode Kruis. Dit gebeurde op donderdag 19 maart, en de eis was naleving van het recht op voldoende bescherming tegen infecties in Israëlische gevangenissen.

Het Israëlische beleid – dat nota bene actief discrimineert tussen Israëlische en Palestijnse gevangenen en op de laatste groep steevast harder wordt toegepast – lijken niets meer of minder te zijn dan de zoveelste poging tot het ondermijnen van de toch al zwaar beperkte rechten van Palestijnse gevangenen. Het is het toonbeeld van wat Gilad Erdan, de Israëlische Minister van Openbare Veiligheid (en tevens voorzitter van het Israëlische “Anti-BDS ministerie” en ondernemer van meerdere lastercampagnes tegen mensenrechtenactivisten) benoemt als “omstandigheden slechter maken” voor Palestijnse gevangenen.

Palestinian Prisoners’ Society (Gemeenschap voor Palestijnse Gevangenen) heeft aangekondigd dat gevangenen op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart hun eten zullen weigeren en hun afdelingen zullen afsluiten in protest op de zware maatregelen in de naam van virusbestrijding, en het gebrek aan werkelijke hulp om te zorgen dat het coronavirus zich niet onder hen verspreidt. Palestijnse gevangenen eisen volledige sterilisatie, desinfectie en schoonmaak van de gevangenissen, en uiteraard ook de juiste medische behandeling voor alle gevangenen, conform de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Samidoun Solidariteitsnetwerk voor Palestijnse Gevangenen benadrukt dat deze situatie niet simpelweg een humanitair probleem is dat de gezondheid van gevangenen treft; het weerspiegelt een diepgeworteld, systematisch, racistisch Israëlisch beleid dat doelbewust Palestijnse gevangenen treft, en dit doet met totale onverschilligheid over hun levens en gezondheid. Medische verwaarlozing en ontoereikende zorg zijn een constante dreiging voor de gevangenen, vooral voor zij die het meest kwetsbaar zijn voor COVID-19.

Ook benadrukt Samidoun dat de globale actie tegen het oprukkende coronavirus moet rusten op solidariteit, wederzijdse hulp en en openbare zorg, en niet op de onderdrukking en marginalisatie van kwetsbare groepen die het toonbeeld zijn van een kapitalistische denkwijze. We herhalen onze voortdurende oproep tot onmiddellijke vrijlating van alle Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische gevangenissen, die in deze tijden van pandemie groot risico lopen. We leggen hierbij de nadruk op gevangenen in administratieve detentie en zieke, bejaarde, en minderjarige gevangenen. Oprechte publieke gezondheid bestaat niet zonder de vrijheid van Palestijnse politieke gevangenen, vrijheid voor Palestina, en vrijheid voor alle onderdrukte mensen en landen in de wereld.

Lees het volledige Samidoun statement over COVID-19 en Palestijnse gevangenen, in het Engels: https://samidoun.net/2020/03/israeli-apartheid-covid-19-and-palestinian-prisoners-freedom-now/

Leave a Comment